(NE)Sveikas gyvenimas

Sveikas gyvenimas - kas tai? Apie tai ir noriu pakalbėti. Tiksliau apie nesveikus dalykus. Mane įkvėpė vienas(atrodė nereikšmingas) lankstinukas.
Nuo penktos klasės esu linkusi viską skaityti, domėtis, ieškoti atsakymų į rūpimus klausimus. Ta prasme domiuosi viskuo, kas man rūpi tam tikru metu. Tarkim, penktoje klasėje man rūpėjo brendimas. Kaip bus, kas bus ir panašiai.. Todėl pirkau knygas, naršiau internete. Ieškojau informacijos. O dabar(ir anksčiau žinoma) man rūpi sveikas gyvenimas. Pakraupstu, kai mama grįžta namo su pirkiniais. Dažniausiai tai būna šlamštas. Maistu to vadint negalima. Na, nenoriu pasakyti, kad mano mama specialiai nežiūri sveiko maisto ir perka vien šlmaštą. Noriu pasakyti, kad žmonės tiesiog patys nebežino ką daryti. Susimaišę tarp visko ir visur. Nebežino, kas yra gerai, o kas ne.
Vakar pasiėmiau dešrą ir paskaičiau etiketę. Radau penkis E. Žinoma, ne visi jie blogi. Kadangi turiu E lentelę, susiradau esamus(ten surašyti tik kenksmingi) ir perskaičiau ką jie daro. Vienas buvo kažkoks dažiklis, suteikiantis rausvą spalvą ir yra bene visuose tą spalvos turinčiuose gaminiuose. Ką jis daro tiksliai nežinau, bet skaičiau, kad sukelia kažkokias alergijas ir ligas. Prie kito parašyta "daug kur uždraustas". Matyt irgi daro kažką negero.
Atidariau šaldytuvą ir išvydau maistą(kuriame nėra maisto), kurį vien pamačius mane vimdo. Paštetą. Ant etiketės parašyta kažkas panašaus į "Gera kaina ir kokybė". Sudėtyje mėsos vos keli procentai. Visokie E didina kraujospūdį ir sukelia ligas. O kaina lyg tais litas. Paklausiau mamos, ką tai reiškia. Kodėl ji jį pirko. Atsakė, kad dėl kainos.. Siaubelis. Išmečiau ir pakalbėjusi moralą įtikinau daugiau tokio šūdo nepirkti. Nepeikiu mamos, ji irgi stengiasi gyvent sveikiau. Bet neišeina.

Žodžiu daug dar galiu rašyt apie visus E... Bet noriu pakalbėt ir apie šį tą daugiau. Apie tą lankstinuką, kuris atrodė nereikšmingas.
"EKOLOGIJA" parašyta ant viršelio. "Ekologiškos laidotuvės" - šviečia užrašas apačioje. Nustebau. Kokios dar gali būti ekologiškos laidotuvės..? Jei aiškinčiau, tai užtruktų labai ilgai. Todėl jei įdomu, paieškokit internete. Nes ne apie laidotuves iš to lankstinuko noriu kalbėti, o apie naftą. Tiesiog šitai pasirodė prie temos, ir jei sudominau, galit pasiskaityt plačiau..

Nafta. Jos yra VISUR. Grožio produktuose, daiktuose, rūbuose.. Pati nesitikėjau tai perskaityti. Bet tai tiesa..
Šampūnai, tušai, kremai, dantų pasta, nagų lakai, žvakės, buitinė technika, plastikinės pakabos ir t.t.. Juose yra naftos. O nafta kenkia mums. Kenkia žemei. Labiau kenkia, nei atneša gero. Pvz.: kosmetikos produktuose dažniausiai būna mineralinės alyvos(dar kitaip: parafino, petrolatumo). Ši medžiaga lygina ir minkština odą. Atrodo, kad to mes ir norime. Bet iš tikrųjų mineralinė alyva odą padengia sluoksniu, neleidžiančiu jai kvėpuoti. Kuo dažniau naudojamas produktas su šia medžiaga, tuo daugiau su laiku oda jo reikalauja. Tai požymis, kad oda pažeista. O vartojant produktą ir toliau, oda bus taip nunaikinta, kad pradės senti anksčiau laiko.

Kad ir kiek daug dar galiu rašyti, pavargau. Vakar sakiau, kad sergu. Nevertėtų per ilgai spoksoti į ekraną.

Link'ai:
Ekologiškos laidotuvės: http://www.balsas.lt/naujiena/542067/jav-populiareja-ekologiskos-laidotuves-video
Sveiki produktai:  http://www.sveikiproduktai.lt/

Ačiū už dėmesį,
Aušrinė

Komentarai

  1. Oho. Šis įrašas buvo iš ties geras!
    Aš pati stengiuosi pirkti tik dalykus be visokių E, bet tai yra labai sunku.
    Visų pirma, aš esu vaikas ir man patinka šokoladas. Dabartiniu metu labiausiai populiarėja "Milka", kuriai aš neatsispiriu, o ten tikrai yra tam tikrų E. Ir ne tik joje. Taip pat saldumynuose ir kituose dalykuose. Bet jų tiek daug! O gerų dalykų be E yra labai mažai ir tiesiog, kaip tu sakei, susimaišai ir vistiek nusiperki tai ko nori ir prisikemši nuodingų detalių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkoju!
      Šaunu, kad stengiesi. Suprantama, kad ne visada pavyksta. Ir visgi, viskas yra įmanoma :)
      Kalbant apie šokoladą, galiu parašyti įrašą apie jį. Esu skaičiusi, kaip atskirti tikrąjį "gerajį" ir panašiai. Mane nuo "Milkos" atvaiko pažiūrėjus į sudėtį ir supratus, kad tai nėra TIKRAS šokoladas. Aš pati jau kurį laiką perku tik gerą(bent geresnį nei visos Milkos) šokoladą.
      O apie saldainius galiu pasakyti, kad jie labai kenkia smegenims. Tarkim, prieš pusmetį su drauge nusipirkom po du tokius viliojančius "gražius" saldainius. Aš vieną suvalgiau begrįžtant namo iš parduotuvės. O kito, lyg tarp kitko, nusprendžiau pažiūrėti sudėtį. O ten taip nekaltai parašyta, kad vaikam iki 3 metų valgyti negalima. Be to, jį suvalgius pablogėja atmintis, sunku susikaupti. Žodžiu keli, man labai baisiai atrodantys, sakiniai. Ir ką aš į tai? Išmečiau saldainį. Dar nekalbu apie tai, kad ten buvo E, kurie kenkia skrandžiui ir gali sukelti vėžinius susirigimus.

      Gal vertėtų sukurti dar vieną įrašą, kuriame paskelbsiu visus Lietuvoje vartojamus nuodingus E?

      Panaikinti

Rašyti komentarą