Kalėdinis gardumynas (be kurio neapsieina nei vienos Kalėdos)

Ei, ei, ei, Aguonų laukai! Palikau aš jus dulkėti, palikau! Atsiprašau!
Bet ilgai taip negaliu - pailsėjau, ir gana. Vėl kyla šonus įkyriai krebždenantis jausmas, vėl pirštukai siekia klaviatūros, ketindami kaip kitados straksėti jos platybėse - aš vėl noriu čia rašyti!

Kalėdos jau praėjo, tuoj ir žiema žiemužė įpusės, o aš (kaip keista!) dar nepasidalinau nei vienu gardžiu receptu. Bet niekada ne per vėlu, tad pristatau jums kosmoso platybių, jūrų gylybių, žvaigždžių margumynų arba namų jaukumo, Kalėdų šiltumo, arbatos gardumo skonio sausainius:

TA-DA-DA-DA
(pykšt! pokšt!)
Imbieriniai sausainiai
Tai - ne tik Kalėdų, bet ir žiemos simbolis. Manau, dar tikrai ne vieną ir ne du kartus spėsiu juos išsikepti iki žiemužės galo, tad moju ranka ir jums.☺
Reikės:
• 200 g medaus
• 200 g rudojo cukraus
• 140 g sviesto
• 1 kiaušinio
• 450-500 g miltų
• 1 a. š. kepimo miltelių
• 2 a. š. malto cinamono
• 1,5 a. š. malto imbiero
• 1 a. š. maltų gvazdikėlių
• 1 a. š. maltų pankolių (anyžiai, mm)
• Druskos
• Cukraus pudros (350 g turėtų užtekti)
• Citrinų sulčių
• Pabarstukų

Gamyba:
1. Metaliniame indelyje ant mažos ugnies ištirpinkite sviestą, cukrų ir medų. Kai visi produktai išsilydo ir tampa vienalyte mase, suberkite prieskonius: cinamoną, imbierą, gvazikėlius ir pankolius. Gautą masę supilkite į dubenį ir palaukite, kol atvės.

2. Tuomet kitame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir žiubsneliu druskos. Miltų berkite apie 450 g, vėliau galėsite įdėti dar, jei tešla bus per skysta.

3. Atvėsus anksčiau ištirpdytai masei, įmuškite į ją kiaušinį ir gerai išsukite šakute. Po to, nuolat maišant šaukštu, suberkite miltus ir išmaišykite iki vientisos tešlos. Jei ši atrodo per skysta, įberkite dar miltų. Kelioms valandoms tešlą palikite šaldytuve (aš neištvėriau, palaikiau valandą ar net trumpiau *prasikaltusi*).

4. Išėmus tešlą iš šaldytuvo šiek tiek ją paminkykite, kad suminkštėtų ir taptų elastingesnė. Paruoškite kepimo skardą - išklokite ją kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.

5. Po to imkite po gabalėlį tešlos ir ant miltais pabarstyto paviršiaus kočiokite jį iki 3-5 mm storio. Kuo plonesnė tešla, tuo trapesni (gardesni!) sausainiai. Formelėmis išspauskite sausainius ir sudėkite į skardą. Kepkite apie 10 minučių.

6. Iškepusius sausainius galite papuošti glaistu - jį pagaminti labai paprasta! Į dubenėlį įberkite cukraus pudros (siūlau dalį turimos pasilikti, nes netyčia apsiskaičiavus glaistas gali išeiti per skystas, o tada pagelbės tik DAR cukraus pudros) ir po truputį, vis maišant, lašinkite citrinų sultis. Svarbu jausti, kada sulčių ar cukros pudros jau užteks, kad glaistas nesigautų nei per tirštas, nei per skystas. Jis turėtų gautis šiek tiek klampus ir nebėgti nuo sausainių.
Vietoje citrinos sulčių galima naudoti ir vandenį, tuomet glaistas bus tik saldus (be rūgštumo).

Štai ir viskas!
Tokių sausainių išeina iš ties daug - pati kepiau tris ar keturias skardas. O skonis tiesiog fantastiškas!
Pagaliau, pagaliau pasidalinau ir su jumis! Chi chi... Dabar galiu nebyliai kurit kitų įrašų vizijas savo galvelėje ir... ramiai ruoštis Naujiesiams - ir vėl gaminsiu lazaniją. Tradicija!

Šypt :))
~Aušrinė

Komentarai

  1. Smagu, kad sugrįžai ir vėl įnešei jaukumo!
    O šie sausainukai tikrai gardūs, smagiausias etapas yra juos puošti..:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad smagu!!! ^^
      Taaaip, žinoma, dėl puošimo sutinku! Nors man ir pačią tešlą daryti, ją kočioti labai patinka.. :)

      Panaikinti
  2. Labas :) neitema biski, bet noriu taves kaiko paklaust :)
    Dalyvaujant NANOWRIMO reikia rasyti knyga, ar siaip trumpa ar ilga istorija? Anglu ar savo kalba? Matai jau po truputi treniruosiuos :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas, labas :)
      Na, tu pats nusprendi, kaip tą kūrinį pavadinti - gali tai būti ir pjesė, rašyk ką tik nori :) To niekas netikrins. Bet parašyti teks bent 50 000 žodžių, būtent todėl projekte ir sakoma, kad projekto metu rašysi romaną - kitokio stiliaus kūriniams tokia knygos apimtis yra per maža arba per didelė.

      Kalba rašyk kokia tik nori. Aš rašiau gimtąja. Tiesiog į word'ą skrebini pirštukais žodelius, į patį projekto puslapį nieko nereikia vesti :) Na, tik žodžių skaičių, knygos pavadinimą ir aprašymą, jei nori.

      Oho, treniruotis dar taaaip anksti! :D Spėtum iki to laiko bent vieną knygą parašyt :D

      Panaikinti
  3. Sausainiukai atrodo laabai gardžiai! Pritariu Aistei - įnešiai jaukumo ir šilumos... :-) Beje, ar planuoji įkelti lazanijos receptą?
    P. S. Pastebėjau, kad esi tikra gamintoja! Kiek daug moki ir žinai įvairiausių receptų.
    Respect :-) :-) :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tuomet džiaugiasi mano širdelė!! O, galvojau lazanijos recepto nedėti (nebent link'ą kuriame nors įraše patalpinti), bet jei jau paklausei, parašysiu apie tai daugiau! Šiemet šis skanumynas išėjo iš ties nuostabiai - geriau, nei bet kada anksčiau :)

      Ehh, galėčiau ir daugiau visko gaminti, tikrai kol kas nesu receptų ar apskritai virtuvės karalienė (:D:D), bet vis tiek dievinu maisto gamybą!

      Panaikinti

Rašyti komentarą